Fra krise til utvikling

Terapi for ParDe aller fleste par vil fra tid til annen oppleve vanskelige perioder i parforholdet. Dette er utfordringer som gjerne krever at begge må gjøre endringer for å komme videre i forholdet, og kan gjennom det oppleve å vokse både som individer og som par.

I noen tilfeller kan en konflikt låse seg fast og bli til en mur som stopper all kommunikasjon, eller gjør at kommunikasjonen bare blir destruktiv. Det kan utspille seg heftige krangler og kamp, eller relasjonen blir livløs og uten energi. Dette kan for noen føre til at man søker respons andre steder, og utroskap bringes inn i forholdet.
Når den fastlåste situasjonen pågår over lengre tid vil man kanskje begynne å tvile på om den andre er den rette, og i mange tilfeller ender dette med et brudd og forholdet avsluttes.

Når forholdet har kommet i en krise og ingen løsning synes mulig, vil det være nødvendig med hjelp utenfra for å komme videre. I vårt arbeid med par jobber vi etter modellen «Creative CoupleWork». Den grunnleggende filosofien er at opplevelsen av krise kan være nettopp det som muliggjør at vi kan oppdage og oppløse gamle mønstre som har utspilt sin rolle, og som nå kun er en hindring for å kunne utvikle en intim relasjon.

Terapi for Par kan være til hjelp for å:

  • Oppdage og bevisstgjøre «den usynlige konflikten» som ofte er det som ligger under «symptomet» (brudd i kommunikasjonen). Slike ubevisste konflikter kan handle om polarisering mellom kjønn, hvordan vi opplever ting svært forskjellig som mann og kvinne. Det kan også være et dilemma mellom makt og sårbarhet, hvor det kan bli en kamp for å unngå å bli såret ved å prøve å ta kontroll. I tillegg har vi med oss erfaringer av relasjoner fra vår opprinnelige familie, og dette kan i stor grad påvirke våre håp og forventninger i forholdet – både av positiv og negativ karakter.
  • Finne frem til og kjenne på følelsene som ligger bak konfliktene – følelsene som gjør deg sårbar. Det er følelsene og sårbarheten som gjør et kjærlighetsforhold levende og som skaper intimitet og kjærlighet.
  • Belyse konkrete utfordringer, f.eks. stefamilie (mine, dine og våre barn), foregående generasjon (foreldre/svigerforeldre), ekspartnere, eller andre vanskelige relasjoner.
  • Bearbeide traumatiske hendelser for forholdet – ulykker, tap, utroskap, svik, etc.

Vi kan bidra til at du blir bedre kjent med dine egne og din partners reaksjoner, følelser og tanker, og at du kan se klarere hva som er utfordringene og hvilke kvaliteter dere har som kan hjelpe dere videre i parforholdet. Denne prosessen vil kunne føre til at dere kan oppleve mer intimitet og nærhet i forholdet.

Ta kontakt for timeavtale, eller om du har spørsmål.